Lahti Pride
22.5-28.5.2023

Hae Lahti Pride -esite infopisteeltä!

Info

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva
Päijänteenkatu 9, 15140 Lahti

Infopiste avoinna ti 14-16, ke 15-21, to 12-15.

Tutustu päiväkohtaiseen ohjelmaan klikkaamalla: 

Maanantai 22.5.2023

12.30-14.00
Luento: Turvallisempi tila kasvatustoiminnassa

Theatrum Olga
Ahvenistonkatu 2, 15110 Lahti

Mitä turvallisempi tila tarkoittaa? Mitä turvallisempi tila on kasvatustoiminnassa ja kuinka turvallista tilaa voi omalla toiminnallaan ohjaajana tai toiminnan järjestäjänä luoda?

Ennakkoilmoittautuminen 18.5. mennessä osoitteeseen puheenjohtaja@lahdenseta.fi. Paikkoja rajoitetusti.

Turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla on tarkoituksena luoda psyykkisesti turvallinen tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua.

Turvallisemmassa tilassa ei ole tilaa syrjinnälle, rasismille tai kiusaamiselle. Periaatteet luovat toiminnalle pohjan, jossa jokaisella on mahdollisuus olla turvallisesti omana itsenään. Samalla se mahdollistaa uuden oppimista ja itsereflektiota.

Luennoitsijoina Vera Karvonen ja Noora Kalpio. Vera toimii Stadin Nuorisoseurojen kerho- ja leirikoordinaattorina, Noora Pukkilan seurakunnan lastenohjaajana. He toimivat aktiivisesti ihmisoikeuksien puolesta niin työssä kuin vapaa-ajallaan. He ovat kehittäneet turvallisemman tilan periaatteita varhaiskasvatuksen ja varhaisnuorisotyön toimintaan.

Rakennuksen takaa pääsee tilaan kattamattoman, jyrkähkähön luiskan kautta. Tilassa on tilava wc, mutta ei invawctä.

13.15-16.00
Taidepaja

Mente -palveluiden Oskun tilat

Vesijärvenkatu 11 C, 6krs.

Kaikille avoin paja, jossa jokainen pääsee vapauttamaan luovuutensa taiteen luomisen merkeissä. Pajassa pääsee työskentelemään erilaisilla tekniikoilla ja kaikki taiteen ystävät ovat tervetulleita taitotasosta riippumatta. Luomisen lomassa pohditaan taiteen keinoin turvallisuutta, sekä millainen on juuri se oma turvapaikka.

Tila esteetön, pääoven edessä ramppi, rakennuksessa hissi, tiloissa ei kynnyksiä tai muita liikkumista rajoittavia esteitä. Selkeästi merkitty sukupuolineutraali esteetön WC tilan sisäänkäynnin läheisyydessä.

Tiistai 23.5.2023

10.30-11.00
Satutuokio
Lahden kaupunginkirjasto, satuhuone Kirkkokatu 31, 15141 Lahti

Lahti Pride -viikolla kirjaston satutuokio juhlii kaikkien oikeutta olla omanlaisensa! Satutuokioita suositellaan yli 3-vuotiaille.

Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen Lahden Pääkirjaston lasten ja nuorten palveluihin tai soittamalla puh. 044 018 7106

Esteetön kulku kirjastoon Saimaankadulla sijaitsevista pääovista. HUOM! Kirjaston edessä, kaupunginteatterin aukion suuntaan on rappuset, jotka eivät ole esteettömät. Esteetön kävelytie sijaitsee Saimaankadulta tultaessa kirjastorakennuksen vieressä. Piha-alue on mukulakiveä. Esteetön WC-tila sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Opasteet löytyvät lattioista pääoven edessä.

Lisätietoja: 
https://lastufinna.lahti.fi/esteettomyys-ja-palvelut/

17.00-19.00
Keskustelutilaisuus: Turvallisempi tulevaisuus

Lahden kaupunginkirjasto
Kirkkokatu 31, 15141 Lahti

Kutsumme päättäjiä, viranhaltijoita, Sinut ja muita ihmisiä keskustelemaan erätaukodialogin keinoin siitä, millainen on turvallisempi tulevaisuus Lahdessa ja Päijät-Hämeessä vähemmistöjen, erityisesti sateenkaari-ihmisten, silmin. 

Keskustelutilaisuus on suljettu tilaisuus, johon on ennakkoilmoittautuminen. 

Tapahtumaan osallistujat sitoutuvat noudattamaan erätaukodialogin ja turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteisiin voit tutustua ennakkoon ja ne käydään yhdessä läpi alustuksen yhteydessä.

Keskustelijat saavat tilaisuuden jälkeen anonymiteetin huomioiden yhteenvedon keskustelusta.

Ohjattu keskustelutilaisuus klo 17-19, jonka jälkeen tunti vapaamuotoisemmalle ja yksityisemmälle keskustelulle.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: kaisa.halme@lahti.fi

Esteetön kulku kirjastoon Saimaankadulla sijaitsevista pääovista. HUOM! Kirjaston edessä, kaupunginteatterin aukion suuntaan on rappuset, jotka eivät ole esteettömät. Esteetön kävelytie sijaitsee Saimaankadulta tultaessa kirjastorakennuksen vieressä. Piha-alue on mukulakiveä. Esteetön WC-tila sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Opasteet löytyvät lattioista pääoven edessä.

Lisätietoja: 
https://lastufinna.lahti.fi/esteettomyys-ja-palvelut/

18.00-20.00
Nuorten Disco

Lähteen monitoimitalo, nuorisotila

Ajokatu 167, 15610 Lahti

Nuorten pridedisco 13-17 vuotiaille. Vapaa pääsy! 

Sisäänkäynti sisäpihalta nuorisotilan ovesta. 

Sisäänkäynti on esteetön. Tila on esteetön, inva-wc ja hissi löytyy.

Keskiviikko 24.5.2023

17.00-19.00
Kortsubingo

Teerenpeli

Vapaudenkatu 20, 15140 Lahti

Kortsubingo on upea tapa yhdistää hauskanpito ja rintaterveys. 

Tapahtumassa on mukana rintasyövän varhaista toteamista edistävä yhdistys Tunne rintasi. Tule mukaan iloiseen tapahtumaan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta rintojen ja rintakehän omatarkkailusta, rintasyövän oireista ja rintaterveydestä.

Ennen bingoilua Rintasyöpäyhdistys Tunne rintasi ry. tulee kertomaan yhdistyksestään ja rintaterveyteen liittyvistä asioista. Tämä on upea tilaisuus oppia uutta ja parantaa omaa tietämystään rintasyövästä!

Sitten on aika aloittaa bingo! Kortsubingo tarjoaa monia hauskoja palkintoja, tule voittamaan Kaalimato.comin tarjoamia mahtavia palkintoja kuten dildoja ja muita seksuaaliterveyttä edistäviä välineitä ja leluja. Pääset myös nauttimaan rennosta ilmapiiristä ja tutustumaan uusiin ihmisiin, jotka ovat mukana tukemassa tapahtuman hyvää päämäärää.

Esteetön sisäänkäynti sijaitsee terassin vasemmassa laidassa. Tiloissa on muutama porras. Ramppi alatasanteen portaille. Esteetön WC. 

18.00-21.00
Olkkari-ilta

Multi-Culti

Päijänteenkatu 1, 15140 Lahti

Lahden Setan olkkari-illat ovat kaikille avoimia iltoja. Olkkarissa voi olla ohjattua ohjelmaa, mutta useimmiten aihetta tai ohjelmaa ei ole määritelty, jolloin jokaisella kerralla osallistujat itse määrittelevät, mitä haluavat tehdä. Paikalle voi tulla hetkeksi tai olla vaikka koko illan. Jokainen kerta muotoutuu paikalla saapuvien ihmisten toiveiden mukaan. Tarjolla on kahvia, teetä, ja pientä syötävää.

Ohjaajina toimivat Lahden Setan vapaaehtoiset Heidi, Joni ja Riikka

Sisään pääsee pyörätuolilla, mutta esteetöntä WC-tilaa ei ole. 

Torstai 25.5.2023

16.00-19.00
Sateenkaariperheiden kahvila

Multi-Culti
Päijäntenkatu 1, 15140 Lahti

Lahden Setan uusi sateenkaariperheiden päiväkahvila aloittaa Multi-Cultilla! Toiminta on suunnattu lapsiperheille, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Tarjolla on kahvia, teetä ja pientä purtavaa, sekä mahdollisuus keskustella toisten vanhempien kanssa. Lapsille on leikkihuone ja mahdollisuus piirtää tai värittää kuvia. 

Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan käynnin ajan. Paikalle voi poiketa osaksi aikaa tai olla koko ajan. Tarkoitus on pitää kahvilaa noin kerran kuussa ja otamme vastaan ehdotuksia ja toiveita tulevasta toiminnasta. Ohjaajina toimivat Lahden Setan vapaaehtoiset Heidi K ja Hansu. 

Sisään pääsee pyörätuolilla, mutta esteetöntä WC-tilaa ei ole. Vaipanvaihtopöytä löytyy. 

16.30-19.30
Elokuvailta - Tove

Lahden kaupunginkirjasto
Kirkkokatu 31, 15141 Lahti

Pride viikon elokuvaillassa nähdään taiteilija Tove Janssonin elämää käsittelevä elokuva Tove

Elokuvan jälkeen haastattelussa ovat elokuvassa näytelleet  näyttelijät Saga Sarkola ja Helmi Jokinen. 

Saga Sarkola on näytellyt Tove-elokuvan lisäksi muun muassa elokuvissa Veden vartija ja Marian paratatiisi. 

Helmi Jokinen on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta ja on toiminut Lahden Setassa muun muassa nuortenryhmän vetäjänä. Lisäksi Jokinen on Miss Gay Finland 2016.

Esteetön kulku kirjastoon Saimaankadulla sijaitsevista pääovista. HUOM! Kirjaston edessä, kaupunginteatterin aukion suuntaan on rappuset, jotka eivät ole esteettömät. Esteetön kävelytie sijaitsee Saimaankadulta tultaessa kirjastorakennuksen vieressä. Piha-alue on mukulakiveä. Esteetön WC-tila sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Opasteet löytyvät lattioista pääoven edessä.

Lisätietoja: 
https://lastufinna.lahti.fi/esteettomyys-ja-palvelut/

Perjantai 26.5.2023

12.00-18.00
Puistopäivä

Pikku-Vesijärven puisto
kahvila Odessan edustalla

Tervetuloa viettämään pride-viikkoa piknikin merkeissä Pikku-Veskulle! Luvassa on mölkkyä sekä muita pihapelejä. Ota mukaan omat piknik-eväät, nopeimmille tarjotaan juomat.

18.00-19.30
Sateenkaarimessu

Marian Kammari
Vapaudenkatu 6, 15110 Lahti

Keski-Lahden seurakunnan järjestämä Sateenkaarimessu on suunnattu kaikille, jotka haluavat olla mukana evl.lut seurakunnan jumalanpalveluksessa, jossa jokainen hyväksytään omana itsenään.

Sateenkaarimessuun ovat erityisen tervetulleita kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ja heidän ystävänsä ja liittolaiset. Sateenkaarimessun tarkoitus on tarjota turvallinen hengellinen yhteisö. Messun jälkeen on tarjolla kirkkokahvit.

Tapahtumassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Tila on kulultaan esteetön, inva-wc katutasossa. Tapahtumassa ei ole äänentoistoa. Tilaisuus ei sisällä vilkkuvia valoja tai kovia ääniä.

Lauantai 27.5.2023

10.00-12.30
Kasvomaalaus- ja kylttipaja

SPR Lahden tilat
Vapaudenkatu 8 A 4, 15110 Lahti

Tule valmistautumaan kanssamme kulkuetta varten. Tehdään yhdessä näyttävät kyltit ja kimaltavat kasvomaalaukset sekä virittäydytään hyvällä porukalla kulkuetunnelmiin!

Tila ei ole täysin esteetön. Tilaan on rappusia, joita ei pääse ohittamaan hissillä.

13.00-14.00
Lahti Pride - kulkue

Tori – Satama

Perinteinen Lahti Pride -kulkue kulkee tänä vuonna torilta satamaan.

Järjestäytyminen alkaa klo 12.30 ja kulkue lähtee matkaan klo 13.00, joten saavu paikalle hieman ennen lähtöaikaa.

Ennen kulkuetta järjestetään SPR:n Lahden tiloissa kasvomaalaus- ja kylttipaja, jossa voit käydä valmistelemassa kulkuerekvisiitat. 

Reitti kulkee keskustan ja Pikku-Veskun läpi satamaan. Reitti on esteetön, mutta reitillä on erilaisia kiveyksiä, kiveyksen reunoja ja hiekkatietä. Reitin pituus on noin 2,5 kilometriä.

14.00-15.00
Lahti Pride - päiväjuhla

Satamamakasiini
Satamakatu, 15140 Lahti

Lahti Pride tapahtuman päiväjuhla järjestetään lauantaina suoraan kulkueen jälkeen. Ohjelmassa on muun muassa lumoavan Spectaclen musiikkinäytös ja hurmaavan Jayethen tanssiesitys. 

Päiväjuhla on tarkoitettu kaikille Lahti Pride – tapahtuman osallistujille.

Jayethe on lahtelainen katutanssija, joka kertoo tanssiteoksissaan itselleen tärkeitä tarinoita.

Spectacle on lahtelainen indie-rock yhtye joka koostuu kolmesta jäsenestä, joista kaksi kuuluu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön. Kokoonpanoa tiukentaa uusi rumpali Manu, joka hyppäsi puikkoihin loppukesästä 2022.

20.00-23.00
Pride-etkot

Bar Kohde
Aleksanterinkatu 10, 15110 Lahti

Tule hengailemaan sateenkaarevassa hengessä iltabileitä odotellen. Hyvää musaa ja seuraa!

Tila ei ole esteetön.

23.00-04.00
Iltabileet K-18

Amarillo
Aleksanterinkatu 10, 15110 Lahti

Priden K-18 iltabileissä pääset takuuvarmojen tanssihittien lisäksi kokemaan jotain Lahdessa ennennäkemätöntä: dragkollektiivi House of Auer vetää huikean DJ-setin ja drag-esityksen, joka on silkkaa campin ilosanomaa. 

Illan musiikkivieraana on rap-artisti Arion Raudes, jonka lyriikoissa on väkeviä aiheita ja herkkyyttä. 

Näitä bileitä ei kannata missata. Be there or be square!

  • Pääsylippujen hinnat 10€
  • Lahden Seta ry:n jäseniltä 7€

Arion Raudes on transaktivisti ja rap-artisti, jonka musiikissa vahva tunneilmaisu ja väkevä lyriikka yhdistyvät lempeään herkkyyteen. Arion käsittelee kappaleissaan omia transsukupuolisuuden kokemuksiaan sekä oman äänen, yhteisön ja muutosvoiman löytämistä.

House of Auer on vuonna 2016 Vantaan Koivukylässä perustettu uraauurtava dragkollektiivi, joka ammentaa inspiraatiota meemeistä, Sinikka Puolukka Nagrigorijevasta, Tarja Halosesta ja itsepalvelupesuloista. Kollektiivi on järjestänyt omia Happy Auer sekä Cocktail Auer -klubejaan ja esiintynyt lavoilla ympäri Suomea, muun muassa Drag Me To HELin tapahtumissa ja Flow-festivaaleilla. Luvassa on taattua camp-hulluttelua ja koskettavia tulkintoja.

Ravintolaan on esteetön pääsy. Yläkerrassa inva-wc, alakerrassa yhteiset vessat Kohteen kanssa. Avustajat pääsevät tilaisuuteen maksutta. 

Muutokset viikko-ohjelman aikatauluun ovat mahdollisia.

Mahdollisista äkillisistä muutoksista Lahti Pride 2023 viikko-ohjelmaan ilmoitetaan tapahtumaviikon kuluessa verkkosivuillamme sekä sosiaalisessa mediassa. 

@lahtipride

@lahdenseta