Maanantai 16.8.2021

10:00
Pride-etäsatutuokio (videon ensiesitys)

Mitä kaikkea prinsessat voivatkaan tehdä ja keihin prinssit saavat rakastua? Lahden kirjaston henkilökunta lukee Pride-henkeen sovitettuja klassikkosatuja. Satutuokio jää ensi-illan jälkeen katsottavaksi kirjaston Youtube-kanavalle.

15:00-19:00
Lahti Pride -pop up​

Viiskulman aukio, Kyläportin juurella (Päijänteenkatu)

Myynnissä Lahti Pride/Lahden Seta tuotteita (mm. pridelippuja), Selfieseinä, pridehumua, Lisätään näkyvyyttä -tekstikeräyksen satoa. Mukana myös Amnesty!
17:00-19:00
Luento: Kohtaamisen monet muodot - miten puhua seksistä

Multi-Culti, Päijänteenkatu 1

Seksi ja seksuaalisuus on pitkään ollut aiheena tabu ja edelleenkin seksuaalisuudesta puhuminen on monille haastavaa. Aiheesta puhuminen on vielä vaikeampaa silloin kun itse on sateenkaareva.

Tervetuloa kuuntelemaan ja kysymään kahden seksologian ammattilaisen näkemyksiä aiheeseen liittyen. Luennolla pohdinnassa muun muassa sukupuolen moninaisuus, mitä tarkoittaa sukupuolisensitiivisyys, onko normikriittisyys hyvästä, kaapista ulos tuleminen tai esimerkiksi miten ottaa puheeksi vähemmistöstressi.

Luennolla esitellään muutamia tehokkaita puheeksi ottamisen menetelmiä, jotka soveltuvat laajasti moninaisille työkentille.

Luennoitsijat Maarit Taipalinen ja Mikko Ahtila. Luennolle mahtuu 10 henkilöä koronarajoitusten vuoksi. Ilmoittautuminen pride@lahtipride.fi

Tiistai 17.8.2021

14:00-15:00
Sukupolvia ja sateenkaaritaidetta -paneelikeskustelu

Paneelissa keskustellaan HLBTQ-taiteesta suomalaisten taiteilijoiden kanssa. Paneelissa käytävä keskustelu tulee olemaan jokseenkin vapaamuotoista ja rentoa, mutta sen painopisteenä pyritään pitämään tämän vuoden Lahti Priden aihe: rakkautta kaiken ikää.

Paneelin loppusuoralla yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Juontajana ja puheenvuorojen jakajana toimii Markus Komulainen.

16:30-18:00
Voimauttava kirjoituspaja

Lahden pääkirjaston Monitoimitila

Tutkitaan omaa elämää ja etsitään aarteita itsestämme pienten kirjoitusharjoitusten avulla. Sopii kaikille, mitään erityistä osaamista tai aiempaa kokemusta kirjoittajaryhmistä ei tarvitse olla. Tekstejä voi halutessaan jakaa ryhmässä, mutta niitä ei arvostella.

Ohjaajana kirjastonhoitaja, kirjallisuusterapiaohjaaja Johanna Nurminen. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: johanna.nurminen@lahti.fi, puh. 044 4163523. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.

17:00-20:00
Nuorten taidetyöpaja

Multi-Culti, Päijänteenkatu 1

Tervetuloa 11-21-vuotiaille sateenkaareville nuorille suunnattuun taidetyöpajaan!

Taidepajan tarkoituksena on ilmaista omaa identiteettiään kuvataiteen keinoin. Meillä pääset maalaamaan ja piirtämään hyvässä seurassa.

Työpajan tarkoituksena on myös muistuttaa siitä, että jokaisella on oikeus iästään riippumatta oman identiteettinsä määrittelyyn tai määrittelemättömyyteen. Tässä työpajassa pyrimme tuomaan jokaisen identiteetin esiin sen ansaitsemalla kunnioituksella ja arvostuksella. ♥

Työpajaan mahtuu 10 osallistujaa, joten toivoisimme ennakkoilmoittautumista, jotta voimme pitää työpajan koronaturvallisena.

Jos sinua kiinnostaisi tulla tekemään kanssamme taidetta tai sinulla heräsi lisäkysymyksiä, laita matalalla kynnyksellä viestiä taidetyöpajan vetäjälle: pride@lahtipride.fi. Ilmoittautumiset samaan osoitteeseen.

Keskiviikko 18.8.2021

15:00-17:00
ACCAC Finland – Esteetön taide ja kulttuuri ry:n luento

Esteetön taide ja kulttuuri ry eli ACCAC Finland on Tampereella vuonna 2011 perustettu yhdistys, jonka missiona on kaikille mahdollinen maailma. ACCAC Finland on myös kansainvälisen, tällä hetkellä 13 maassa toimivan ACCAC Global -verkoston perustajajäsen.

ACCAC Finland toteuttaa saavutettavuutta parantavia hankkeita ja yhteisöllisyyttä vahvistavaa toimintaa sekä Suomessa että kansainvälisesti, taiteen ja kulttuurin keinoin. ACCAC-keskukset ympäri maailman järjestävät myös ACCAC-brändin mukaisia, kaikille soveltuvia tapahtumia, joista seuraava, ACCAC Kulttuuri 2.0 Festivaali, toteutetaan elokuussa Tampereella.

Anniina Lehtipuu on tamperelainen tapahtumatuottaja, joka on työskennellyt yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden parissa vuodesta 2019 lähtien. Hän toimii Esteetön taide ja kulttuuri ry:n varapuheenjohtajana ja ACCAC Kulttuuri 2.0 Festivaalin festivaalijohtajana.

Lahti Pride -tapahtumassa kuultava luento haastaa kuulijat pohtimaan oman ja organisaationsa toimintaa yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden edistäjänä. Kulttuuri kuuluu kaikille, niin tekijänä kuin kokijana, ja meistä jokainen voi omalta osaltaan olla mukana edistämässä yhdenvertaisuuden toteutumista. Luennolle voivat osallistua sekä yksityishenkilöt että erilaisten organisaatioiden edustajat.

17:00
Tohtori Sandra Hagmanin sateenkaarihistorian luento

Sandra Hagman on väitellyt suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta vuonna 2014. Tutkimus Seven Queer Brothers, Narratives of Male Same Sex Relations from Modernizing Finland 1894-1971 sai kansallisesti paljon huomiota. Väitöksessä osoitettiin ettei miesten välistä halua nähty sotia edeltävässä Suomessa ongelmana ja ettei satunnaiseen miesten väliseen seksiin tarvinnut liittyä homoseksuaalista identiteettiä. Hagman on kirjoittanut tietokirjan Seitsemän kummaa veljestä, kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta.

Asiantuntijapuheenvuoron jälkeen tilaisuus keskustelulle.

18:00
Kirjaston etäleffakerho: Dating Amber K7

Dating Amber kertoo ystävyksistä Eddiestä ja Amberista, jotka alkavat seurustella keskenään piilottaakseen homofobiselta ympäristöltään sen, että he ovat molemmat homoseksuaaleja. Elokuva sijoittuu 90-luvun puolivälin Irlantiin.

Elokuva on katsottavissa Kirjastokino.fi -sivustolta. Kirjastokinosta voit katsoa elokuvia ilmaiseksi kirjautumalla sivustolle Lahden kaupunginkirjaston kirjastokortilla. Leffakerhoon voit tulla juttelemaan vapaasti ja rennosti kuukauden leffasta muiden osallistujien kanssa. Katso leffa omaan tahtiin etukäteen! Leffakerhoa vetävät kirjastonhoitajat Jenna Salo ja Maija Rauhamaa.

Torstai 19.8.2021

13:00
Sateenkaareva keskustelupaneeli
Keskustelijoina eri sukupolvia edustavia sateenkaari-ihmisiä. Keskustelun juontaa Mirkku Halonen.
18:00 ja 19:00
Sateenkaarihartaus ja ehtoollisen vietto

Ravintola Kivi, Sibeliuksenkatu 6 B / Sibeliuksenkadun puisto

Hartaushetki sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen.

Koronatilanteen vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista, jotta jokaisella halukkaalla on mahdollisuus osallistua turvallisemmin tapahtumaan. Hartauteen mahtuu kerrallaan 10hlö. Ilmoittautuminen 17.8. mennessä pride@lahtipride.fi. (kerro nimesi ja kumpaan kellonaikaan osallistut).

Kirkkokahvit ja mahdollisuus keskustella papin/muun luotettavan ja turvallisen kristityn kanssa klo 18.00-19.30 Sibeliuksenkadun puistossa. Kahveille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon!

Olet lämpimästi tervetullut.

Mukana toteuttamassa:
Hartaushetki: Hannu Lehdeskoski, Kimmo Puunenä, Mauno Nivala
Kahveilla: Kaarina Koho-Leppänen, Minna Vallo, Antero Helanterä, Noora Kalpio

Perjantai 20.8.2021

16:00-20:00
Valokuvatyöpaja Kaapista piirongin päälle

Theatrum Olga , Ahvenistonkatu 2
(kellarikerros, ei esteetön tila)

Tervetuloa sellaisena kuin haluaisit tulla muotokuvatuksi! Yksin, kumppanin kanssa, ystävän kanssa, pienellä porukallakin! Kuvat saa itselleen sähköisessä muodossa. Ajanvaraukset pride@lahtipride.fi.

Aro/Ace kakkupiknik ja muotokuvapaja
17:00-19:00

Piknik

Fellmannin puisto

19:00-20:00

Muotokuvapaja

Theatrum Olga, Ahvenistonkatu 2

Aromanttisten ja/tai aseksuaalisten spektriin kuuluville ja suuntautumistaan pohtiville tarkoitettu rento pikniktapahtuma. Tarjolla on kakkua, samanhenkistä seuraa ja yhteistä tekemistä. Otathan oman istuinalusen mukaan. Lisäksi omia eväitä ja pelejä voi tuoda mukanaan.

Piknikin jälkeen meille on varattu aika Kaapista piirongin päälle -valokuvauspajaan, jossa voi käydä otattamassa itsestään muotokuvia. Kuvauspaikalla on rekvisiittaa käytössä (isot aseksuaali- ja aromantikkoliput.)

Paikalle voi saapua rennosti oman aikataulun mukaan joko koko ajaksi tai vaikka vain pyörähtämään silloin kun ehtii.

Lauantai 21.8.2021

11:00-15:00
Lahti Pride -pop up​

Viiskulman aukio, Kyläportin juurella (Päijänteenkatu)

Myynnissä Lahti Pride/Lahden Seta tuotteita (mm. pridelippuja), selfieseinä, pridehumua, Lisätään näkyvyyttä -tekstikeräyksen satoa ja Lahti Pride -taidepajan taidenäyttely.

Lisäksi mukana Hivpointin kondomibaari sekä Amnesty.

16:00-18:00
Lahti Pride -päiväjuhla

Viikko huipentuu striimattuun Pride-juhlaan, jossa luvassa erilaisia esiintyjiä, väriä ja kimallusta sekä timanttista musiikkia. Esiintymässä Iris Serein, Ida Hiillos, Victoria Line ja DJ Slaya Bit. Juhlassa kuullaan myös muun muassa kaupunginjohtaja Pekka Timosen tervehdys ja Lisätään näkyvyyttä -hankkeen tarinoita. Juontajina toimivat Omppu Koivu ja Julia Keijupuro.

Sunnuntai 22.8.2021

12:00-16:00
Kartanokahvit

Mukkulan Kartano

Pride-kahvila Mukkulan Kartanolla! Tervetuloa nauttimaan Kartanon herkuista, sateenkaariväelle turvallisessa tilassa! Kahvilassa myynnissä herkkuja omakustanteisesti.